Samengevat

Werkt u in een explosiegevaarlijk gebied en u bent geen operator? Dan moet u kennis en vaardigheden hebben van explosieven, risico’s en maatregelen. Ook heeft u specialistische kennis en bekwaamheden nodig die goed aansluiten op uw functie.

Voorafgaand aan die specialisatie volgt u deze cursus, ATEX Basisprincipes (EX001): een brede explosieveiligheidstraining. Deze cursus is geheel online. U kunt starten en studeren wanneer u maar wilt.

Zolang de huidige maatregelen vanwege het coronavirus gelden, bieden we de klassikale bijeenkomsten via Virtual Classroom aan. U kunt deze cursus dus gewoon blijven volgen.

€125,-
 • Al ruim 40 jaar ervaring
 • Locaties door heel Nederland
 • Prakijk is echt praktijk
 • Start binnenkort.

Over deze cursus

Doelgroep

Bent u (installatie- of onderhouds)monteur, ontwerper, inspecteur of auditor? En werkt u in de chemie, voedselindustrie, verfindustrie of een andere branche met explosiegevaar? Met de cursus ATEX-EX 001 EX Basisprincipes toont u uw vakbekwaamheid aan.

Doel en opzet van de ATEX-basisopleiding

U krijgt een goed inzicht in:

 • Het ontstaan van explosiegevaar
 • Het herkennen van gevaarlijke situaties en daarmee het voorkomen van explosies
 • Relevante wetgeving
 • Certificering
 • Beschermingswijzen tegen ontsteking

Na het volgen van de cursus voldoet u aan wettelijke Arbo- en ATEX 153 (voorheen 137) -basiseisen. Daarnaast voldoet u aan de internationale eind- en toetstermen van IECEx 05 Unit Ex 000 en IECEx 05 Unit EX 001. Bovendien heeft u al een stevige basis gelegd voor een vervolgopleiding binnen dit gebied. U kunt dan ook verder met verschillende specialisatiemodules.

Vooropleiding

U hoeft niet te voldoen aan bepaalde vooropleidingseisen.

Bewijs van deelname

Na afloop van de ATEX-basisopleiding ontvangt u het bewijs van deelname ‘ATEX Basisprincipes e-learning (EX 001)’. U kunt ervoor kiezen om na de cursus een examen te doen. Heeft u voor het examen een voldoende behaald, dan ontvangt u het attest ‘IECEx 05 – Unit of competence – Apply basic principles of protection in explosive atmospheres’.

Wilt u ook internationaal kunnen werken? Dan heeft u een persoonscertificaat nodig dat voldoet aan het internationale IECEx 05-certificatieschema. Zo’n persoonscertificaat vraagt u aan bij PBNA Certification. U heeft voor uw aanvraag het betreffende IECEx-attest nodig en een ‘evidence file’. Dat zijn documenten waarin uw werkgever uw werkervaring heeft vastgelegd.

Opleidingsvarianten van de ATEX-basisopleiding

 • E-learning: u kunt deze cursus op afstand volgen, u doorloopt de stof dan volledig zelfstandig. U kunt op ieder willekeurig moment starten.
 • Klassikaal: ook kunt u deze cursus klassikaal volgen. De cursus heeft dan 2 bijeenkomsten van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Programma

Tijdens deze boeiende, erkende vakopleiding van NCOI Techniek & Veiligheid koen de volgende onderwerpen aan bod:

 • ATEX 114 en 153 (voorheen resp. 95 & 137)- wetgeving
 • ATEX 114-certificatieschema’s, explosieveiligheidsdocumenten, markering
 • Eigenschappen van brandbare gassen
 • De aard van explosieve atmosferen: definities, methoden voor het classificeren in zones
 • Verantwoordelijkheden voor bijvoorbeeld werkvergunningen, veiligheidsprocedures en -maatregelen en gebruik gasdetectie
 • De rol van diverse partijen, onder andere eigenaar installatie, installateurs, ontwerpers en verzekeraars
 • Principes en werking van de beschermingswijzen voor elektrisch en mechanisch materieel
 • Zichtbare omstandigheden, handelingen en gebreken aan apparatuur die een gevaar vormen voor de explosieveiligheid
 • Specifieke eisen aan werkzaamheden in het explosiegevaarlijke gebied

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen jouw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die jou het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kun je het programma volgen waar en wanneer je maar wilt.

Over NCOI Veiligheid

Wij leiden al meer dan 40 jaar mensen op met onze veiligheidstrainingen. Inmiddels is NCOI Veiligheid dé veiligheidsspecialist binnen Salta Group. We doen dat op basis van 3 uitgangspunten:

1. Didactisch innovatief
2. Kwaliteit!
3. Partner in veiligheid

Iedereen na de werkdag weer veilig en gezond naar huis

Arbo coördinator
Arbo coördinator

Wil je de juiste maatregelen nemen om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers? Werk je als arbocoördinator of word je binnenkort verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden binnen je organisatie? Kies dan voor deze training.

Preventiemedewerker
Preventiemedewerker

Als preventiemedewerker draag je bij aan de dagelijkse veiligheid en gezondheid binnen jouw organisatie. Tijdens deze training leer je hoe je je inzet voor goede arbeidsomstandigheden binnen je bedrijf en ontwikkel je je tot een deskundige en effectieve preventiemedewerker.

Inleiding Arbowet
Inleiding Arbowet

In deze training ga kennis maken met de Arbowet, hoe je om gaat met een kaderwet, welke bepaling voor jouw organisatie van belang zijn en de rol van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Daarnaast leer je dat de wetgeving meer omvat dan de Arbowet, zo zijn het Arbobesluit, de Arbocatalogie en Arboregeling ook belangrijk voor jouw organisatie!

Preventiemedewerker (e-learning)
Preventiemedewerker (e-learning)

Na het volgen van deze e-learning ben je in staat om de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen en de maatregelen die daaruit voortvloeien direct in gang te zetten. Tijdens de training oefen je ook met het toepassen van de Arbowet en het effectief communiceren met andere belanghebbenden in het werkveld.

Arbo coördinator (e-learning)
Arbo coördinator (e-learning)

Werk je als arbocoördinator of word je binnenkort verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden binnen je organisatie? Kies dan voor deze E-Learning

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow