Samengevat

NCOI Techniek & Veiligheid heeft COVID-voorzorgsmaatregelen genomen om te allen tijde de veiligheid van onze deelnemers en docenten te kunnen garanderen. We trainen o.a. in kleinere groepen om te kunnen voldoen aan de richtlijn om voldoende afstand van elkaar te houden. De hoeveelheid deelnemers is afhankelijk van de beschikbare ruimte. Al onze COVID-19 maatregelen om aan de RIVM richtlijnen te voldoen leest u hier.

Werkt u in een explosiegevaarlijk gebied en u bent geen operator? Dan moet u toch kennis en vaardigheden hebben om goed om te gaan met risico’s en maatregelen. Ook heeft u specialistische kennis en bekwaamheden nodig die goed aansluiten op uw functie. Voorafgaand aan die specialisatie volgt u deze cursus, ATEX Basisprincipes (EX 001): een brede explosieveiligheidstraining.

Deze opleiding wordt uitgevoerd door:

logo rovc

Bij inschrijving gaat u akkoord met Algemene voorwaarden van ROVC.

€675,-
 • Al ruim 40 jaar ervaring
 • Locaties door heel Nederland
 • Prakijk is echt praktijk
 • Start binnenkort

Over deze cursus

Doelgroep

Werkt u als (installatie- of onderhouds)monteur, ontwerper, inspecteur of auditor in de (petro) chemie, voedselindustrie, verfindustrie of een andere branche met explosiegevaar? Dan is de cursus ATEX Basisprincipes (EX 001 voorheen ATEXV) voor u een essentiële stap voor het aantonen van uw vakbekwaamheid.

Doel en opzet

U verkrijgt gedetailleerd inzicht in het ontstaan van explosiegevaar, het herkennen van gevaarlijke situaties en daarmee het voorkomen van explosies, in relevante wetgeving, certificering en grondige kennis van de beschermingswijzen tegen ontsteking. Na het volgen van de cursus voldoet u aan wettelijke arbo- en ATEX 153 – (voorheen 137) basiseisen. Daarnaast voldoet u aan de internationale eind- en toetstermen van IECEx 05 Unit Ex 000 en IECEx 05 Unit EX 001. Bovendien heeft u al een stevige basis gelegd voor een vervolgopleiding binnen dit gebied. U kunt dan ook verder met verschillende specialisatiemodules, afhankelijk van het type werkzaamheden dat u verricht.

Vooropleiding

Geen vooropleidingseisen.

Bewijs van deelname

Na afloop van deze cursus ontvangt u het bewijs van deelname ‘ATEX Basisprincipes (EX 001)’. U kunt ervoor kiezen om na de cursus een examen

te doen. Heeft u voor uw examen een voldoende behaald, dan ontvangt u het attest ‘IECEx 05 – Unit of competence – Apply basic principles of protection in explosive atmospheres’. Wilt u ook internationaal kunnen werken? Dan heeft u een persoonscertificaat nodig dat voldoet aan het internationale IECEx 05-certificatieschema. Zo’n persoonscertificaat vraagt u aan bij PBNA Certification. U heeft voor uw aanvraag het betreffende IECEx-attest nodig en een ‘evidence file’ (documenten waarin uw werkgever uw werkervaring heeft vastgelegd).

Varianten

Deze cursus duurt 2 dagen en wordt in een dagvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 2 bijeenkomsten van 09.00 uur tot 17.00 uur. U kunt deze cursus ook op afstand volgen, u doorloopt de stof dan volledig zelfstandig. U kunt op ieder willekeurig moment starten.

Programma

Tijdens deze boeiende, erkende vakopleiding van NCOI Techniek & Veiligheid komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • ATEX 114 en 153 (voorheen resp. 95 & 137)- wetgeving, ATEX 114-certificatieschema’s, explosieveiligheidsdocument, markering
 • Eigenschappen van brandbare gassen
 • De aard van explosieve atmosferen: definities, methoden voor het classificeren in zones
 • Verantwoordelijkheden voor bijvoorbeeld werkvergunningen, veiligheidsprocedures en -maatregelen en gebruik gasdetectie
 • De rol van diverse partijen, onder andere eigenaar installatie, installateurs, ontwerpers en verzekeraars
 • Principes en werking van de beschermingswijzen voor elektrisch en mechanisch materieel
 • Zichtbare omstandigheden, handelingen en gebreken aan apparatuur die een gevaar vormen voor de explosieveiligheid
 • Specifieke eisen aan werkzaamheden in het explosiegevaarlijke gebied.

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Techniek & Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Techniek & Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Techniek & Veiligheid

NCOI Techniek & Veiligheid is de grootste opleider van technisch werkend Nederland. Met een compleet aanbod aan opleidingen en cursussen binnen Techniek en Veiligheid. Dit aanbod bestaat uit erkende praktijkgerichte opleidingen en cursussen over de volle breedte, waaronder VCA, ATEX, SOG, NEN, MVK en HVK. Daarnaast kunt u erkende MBO- en HBO-opleidingen volgen bij NCOI Techniek & Veiligheid. Allemaal gericht op de praktijk en gegeven door de beste docenten.

Hoe ziet er uw lesdag eruit?