Samengevat

NCOI Techniek & Veiligheid heeft COVID-voorzorgsmaatregelen genomen om te allen tijde de veiligheid van onze deelnemers en docenten te kunnen garanderen. We trainen o.a. in kleinere groepen om te kunnen voldoen aan de richtlijn om voldoende afstand van elkaar te houden. De hoeveelheid deelnemers is afhankelijk van de beschikbare ruimte. Al onze COVID-19 maatregelen om aan de RIVM richtlijnen te voldoen leest u hier.

Bent u als elektrotechnicus belast met het installeren en testen van elektrische installaties in of gerelateerd aan explosieve omgevingen? Dan is deze vervolgcursus waarin u zich richt op installatie van materieel onmisbaar. U heeft eerst de cursus ATEX Basisprincipes (EX 001) gevolgd.

Deze opleiding wordt uitgevoerd door:

logo rovc

Bij inschrijving gaat u akkoord met Algemene voorwaarden van ROVC.

€1150,-
 • Al ruim 40 jaar ervaring
 • Locaties door heel Nederland
 • Prakijk is echt praktijk
 • Start binnenkort

Over deze cursus

Doelgroep
U bent als elektrotechnicus belast met het installeren van elektrische installaties.

Doel en opzet
De cursus ATEX Installatie Materieel (EX 003) is gebaseerd op de Ex-installatienorm EN-IEC 60079-14 en geeft u voldoende kennis om genoemde werkzaamheden in explosiegevaarlijke omgevingen vakbekwaam te verrichten. Alle specifieke onderwerpen die volgens de eind- en toetstermen van IECEx 05 voor deze werkzaamheden vereist zijn, komen aan bod. Daarnaast voldoet u aan de internationale einden toetstermen van IECEx 05 Unit Ex 003. U leert alles over installatie van explosieveilig materieel en bedradingssystemen. Uw vaardigheden ontwikkelt u door te oefenen in ons mobiel practicum.

Vooropleiding
U heeft de cursus ATEX Basisprincipes (EX 001) afgerond. Daarnaast heeft u 3 jaar werkervaring in industriële installatietechniek.

Bewijs van deelname
Na afloop van deze cursus ontvangt u het bewijs van deelname ‘ATEX Installatie Materieel (EX 003)’ van NCOI. U kunt ervoor kiezen om na de cursus een schriftelijk en een praktijkexamen te doen. Heeft u voor het schriftelijk examen en het praktijkexamen een voldoende behaald, dan ontvangt u het attest ‘IECEx 05 – Unit of competence EX 003 Install explosion-protected equipment and wiring systems’. Dit attest is 3 jaar geldig.  Wilt u ook internationaal kunnen werken? Dan heeft u een persoonscertificaat nodig dat voldoet aan het internationale IECEx 05-certificatieschema. Zo’n persoonscertificaat vraagt u aan bij PBNA Certification. U heeft voor uw aanvraag het betreffende IECEx-attest nodig en een ‘evidence file’ (documenten waarin uw werkgever uw werkervaring heeft vastgelegd).

Programma

Tijdens deze boeiende, erkende vakopleiding van NCOI Techniek & Veiligheid komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Veilig werken in explosiegevaarlijk gebied (werkvergunning, gasdetectie, gereedschap, enzovoort)
 • Installatie-eisen voor explosieve atmosferen (gas, damp en stof)
 • Technieken voor leidingaansluitingen in explosieve atmosferen
 • Installatievaardigheden voor plaatsen waar explosieve atmosferen kunnen voorkomen
 • De relevante beschermingswijzen tegen ontsteking
 • Testen van bedradingssystemen
 • Documentatievereisten

Praktijk

Tijdens het praktijkgedeelte oefent u uw vaardigheden om bovenstaande theorie succesvol toe te passen.

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Techniek & Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Techniek & Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Techniek & Veiligheid

NCOI Techniek & Veiligheid is de grootste opleider van technisch werkend Nederland. Met een compleet aanbod aan opleidingen en cursussen binnen Techniek en Veiligheid. Dit aanbod bestaat uit erkende praktijkgerichte opleidingen en cursussen over de volle breedte, waaronder VCA, ATEX, SOG, NEN, MVK en HVK. Daarnaast kunt u erkende MBO- en HBO-opleidingen volgen bij NCOI Techniek & Veiligheid. Allemaal gericht op de praktijk en gegeven door de beste docenten.

Iedereen na de werkdag weer veilig en gezond naar huis