Samengevat

NEN 3140 is een van de Nederlandse normen voor veilig werken in de elektrotechniek. Als jij elektrisch handgereedschap, maar ook complexere elektrische 1- en 3-fasewerktuigen en -machines periodiek moet inspecteren volgens de NEN 3140, is deze 2-daagse training ideaal voor jou. Na 2 dagen ben je in staat om elektrische machines te inspecteren.

€795,-
 • Jaar gratis toegang tot online theorie
 • Locaties door heel Nederland
 • Prakijk is echt praktijk
 • Start binnenkort. Check de startmoment

Over deze cursus

Doelgroep

Deze tweedaagse training is bedoeld voor technici die periodieke inspecties uitvoeren volgens de NEN 3140 op complexe elektrische machines en installaties.

Doel en opzet

Na afronding van de training NEN 3140 Inspectie van machines en werktuigen ben je in staat elektrische machines te inspecteren volgens NEN 3140. Je kunt deze norm toepassen en weet aan welke eisen de inspecties van elektrische machines en werktuigen moeten voldoen. De cursus Inspectie van machines en werktuigen bevat ongeveer twee dagdelen practicum waarin het volgende aan bod komt:

 • Typen machines: productiemachine, koelinstallatie, lasapparatuur of een safety in een bewerkingsstation
 • Metingen: weerstand beschermingsleiding in panelen, vereffeningsweerstanden tussen machinedelen, isolatieweerstand bij complexe machines, lekstroom bij mobiele en vast aangebrachte machines, testen van de aardlekbeveiliging en isolatie tussen hoofd- en stuurstroom
 • Beproevingen: onderspanningsbeveiliging, werkschakelaar, noodstop, hekbeveiliging en lichtscherm

Vooropleiding

Het is wenselijk dat je lts-e of de cursus Elektrisch Schakelen hebt gevolgd. Ook kennis van of ervaring met keuren van elektrisch handgereedschap komt goed van pas.

Certificaat

Als je voor de toets aan het einde van de training een voldoende haalt, krijg je een bedrijfserkend certificaat.

CerTech

ROVC werkt voor de eindtoetsen samen met CerTech. Deze onafhankelijke examenorganisatie examineert elk jaar meer dan 10.000 kandidaten voor brancheorganisaties, adviesbureaus en opleiders.

ROVC

Dit programma wordt uitgevoerd door ROVC. Je wordt ook ingeschreven bij ROVC en ontvangt van hen de correspondentie en materialen.

Programma

In het lesprogramma worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Wettelijke basis
 • Noodzakelijke normen
 • Eisen aan de vaardigheden van de inspecteur
 • Algemene eisen
 • Visuele inspectie
 • Metingen en beproevingen
 • Rapportage

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Techniek & Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Techniek & Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Veiligheid

Wij leiden al meer dan 40 jaar mensen op met onze veiligheidstrainingen. Inmiddels is NCOI Veiligheid dé veiligheidsspecialist binnen Salta Group. We doen dat op basis van 3 uitgangspunten:

1. Didactisch innovatief
2. Kwaliteit!
3. Partner in veiligheid

Iedereen na een werkdag weer veilig en gezond naar huis

Arbo coördinator
Arbo coördinator

Wil je de juiste maatregelen nemen om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers? Werk je als arbocoördinator of word je binnenkort verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden binnen je organisatie? Kies dan voor deze training.

Preventiemedewerker
Preventiemedewerker

Als preventiemedewerker draag je bij aan de dagelijkse veiligheid en gezondheid binnen jouw organisatie. Tijdens deze training leer je hoe je je inzet voor goede arbeidsomstandigheden binnen je bedrijf en ontwikkel je je tot een deskundige en effectieve preventiemedewerker.

Inleiding Arbowet
Inleiding Arbowet

In deze training ga kennis maken met de Arbowet, hoe je om gaat met een kaderwet, welke bepaling voor jouw organisatie van belang zijn en de rol van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Daarnaast leer je dat de wetgeving meer omvat dan de Arbowet, zo zijn het Arbobesluit, de Arbocatalogie en Arboregeling ook belangrijk voor jouw organisatie!

Preventiemedewerker (e-learning)
Preventiemedewerker (e-learning)

Na het volgen van deze e-learning ben je in staat om de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen en de maatregelen die daaruit voortvloeien direct in gang te zetten. Tijdens de training oefen je ook met het toepassen van de Arbowet en het effectief communiceren met andere belanghebbenden in het werkveld.

Arbo coördinator (e-learning)
Arbo coördinator (e-learning)

Werk je als arbocoördinator of word je binnenkort verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden binnen je organisatie? Kies dan voor deze E-Learning

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow