Samengevat

Werk jij of wil je gaan werken aan of met hoogspanningsinstallaties en draag je ook de verantwoordelijkheid daarvoor? Dan moet je voldoen aan de NEN 3840. Deze veiligheidsnorm gaat over de eisen voor een veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen. NEN 3840 is van toepassing op elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen met een nominale spanning hoger dan 1.000 Volt wisselspanning of 1.500 Volt gelijkspanning. Als je de training volgt, kan jouw werkgever je benoemen tot werk- of installatieverantwoordelijke hoogspanning. De training duurt 5 dagen, waarvan 3 practicumdagen.

€2050,-
 • Jaar gratis toegang tot online theorie
 • Locaties door heel Nederland
 • Prakijk is echt praktijk
 • Start binnenkort. Check de startmoment

Over deze cursus

Doelgroep

De training NEN 3840 Installatie- of werkverantwoordelijke hoogspanning is bedoeld voor werknemers die verantwoordelijk zijn of willen worden voor de technische staat, bedrijfsvoering en werkzaamheden met en aan de elektrische installatie. Je wordt opgeleid op het niveau Prevent.

Doel en opzet

Na afronding van de training NEN 3840 Installatie- of werkverantwoordelijke hoogspanning kun je de verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid en de bedrijfsvoering van hoogspanningsinstallaties.

Tijdens de 3 practicumdagen leer je:

 • Beoordelen of werkzaamheden juist zijn uitgevoerd en beëindigd
 • Beoordelen of bedieningshandelingen en veiligheidsmaatregelen met gebruik van gereedschappen, hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen goed zijn uitgevoerd
 • Beoordelen of beproevingsapparatuur veilig is toegepast in hoogspanningsinstallaties en of de meetresultaten goed zijn

Vooropleiding

Om de training te kunnen volgen moet je al een opleiding lts-e hebben gevolgd. Ruime praktijkervaring, organisatievermogen en leidinggevende capaciteiten zijn ook een pre.

Certificaat

Als je een voldoende haalt voor de eindtoets krijg je een certificaat van ROVC en kan jouw werkgever je benoemen tot NEN 3840 Installatie- of werkverantwoordelijke hoogspanning.

CerTech

ROVC werkt voor de eindtoetsen samen met CerTech. Deze onafhankelijke examenorganisatie examineert elk jaar meer dan 10.000 kandidaten voor brancheorganisaties, adviesbureaus en opleiders.

ROVC

Dit programma wordt uitgevoerd door ROVC. Je wordt ook ingeschreven bij ROVC en ontvangt van hen de correspondentie en materialen.

Stipel persoonscertificaat

Als je deze cursus volgt ben je ook helemaal klaar voor het Stipel-examen. Je met je wel zelf inschrijven bij een onafhankelijk extern examenbureau en de kosten komen boven op de cursusprijs.

Afhankelijk van de locatie en data raden wij de volgende onafhankelijke exameninstanties aan:

IBEX (onderdeel van KIWA)
ITV

Programma

Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Gevaren van elektrische installaties
 • Wetgeving en normen
 • Elektriciteitsvoorziening
 • Bedienings- en veiligheidsmaatregelen in schakel- en verdeelinrichtingen
 • Bescherming tegen aanraking
 • Opwekking en distributie
 • Transformatoren
 • Beveiliging
 • TRA’s en schakelberichten

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen jouw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die jou het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kun je het programma volgen waar en wanneer je maar wilt.

Over NCOI Veiligheid

Wij leiden al meer dan 40 jaar mensen op met onze veiligheidstrainingen. Inmiddels is NCOI Veiligheid dé veiligheidsspecialist binnen Salta Group. We doen dat op basis van 3 uitgangspunten:

1. Didactisch innovatief
2. Kwaliteit!
3. Partner in veiligheid

Iedereen na een werkdag weer veilig en gezond naar huis

Arbo coördinator
Arbo coördinator

Wil je de juiste maatregelen nemen om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers? Werk je als arbocoördinator of word je binnenkort verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden binnen je organisatie? Kies dan voor deze training.

Preventiemedewerker
Preventiemedewerker

Als preventiemedewerker draag je bij aan de dagelijkse veiligheid en gezondheid binnen jouw organisatie. Tijdens deze training leer je hoe je je inzet voor goede arbeidsomstandigheden binnen je bedrijf en ontwikkel je je tot een deskundige en effectieve preventiemedewerker.

Inleiding Arbowet
Inleiding Arbowet

In deze training ga kennis maken met de Arbowet, hoe je om gaat met een kaderwet, welke bepaling voor jouw organisatie van belang zijn en de rol van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Daarnaast leer je dat de wetgeving meer omvat dan de Arbowet, zo zijn het Arbobesluit, de Arbocatalogie en Arboregeling ook belangrijk voor jouw organisatie!

Preventiemedewerker (e-learning)
Preventiemedewerker (e-learning)

Na het volgen van deze e-learning ben je in staat om de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen en de maatregelen die daaruit voortvloeien direct in gang te zetten. Tijdens de training oefen je ook met het toepassen van de Arbowet en het effectief communiceren met andere belanghebbenden in het werkveld.

Arbo coördinator (e-learning)
Arbo coördinator (e-learning)

Werk je als arbocoördinator of word je binnenkort verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden binnen je organisatie? Kies dan voor deze E-Learning

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow