• Studeren in eigen tempo
  • Jaar gratis toegang tot online theorie
  • Praktijk is echt praktijk

Hoe zorg je ervoor dat veiligheid op de werkvloer bij je werknemers in beeld, gedachten en gedrag blijft zitten? Dat kan op verschillende manieren die vaak beter werken dan je werknemers om de paar jaar een cursus laten volgen. Je kunt een aantal dingen doen waardoor het veiligheidsdenken op de voorgrond blijft.

 

1. Positieve ervaringen

Bijvoorbeeld het delen van positieve ervaringen. Zien hoe andere collega’s handelen en welke veilige maatregelen zij hebben genomen, werkt stimulerend. Dit kan anderen aanzetten om ook zelf (weer) actief met veiligheid aan de slag te gaan.

 

2. Stellingen

Soms zijn er veiligheidsmaatregelen die onduidelijk zijn, waar collega’s niet helemaal achter staan of waar openlijk weerstand tegen is. Dit kan voor problemen zorgen, omdat dit niet altijd bespreekbaar wordt gemaakt of omdat het een welles–nietesdiscussie wordt. Met het voorleggen van een aantal pakkende/prikkelende stellingen kun je zoiets toch bespreekbaar maken. Bijvoorbeeld over onduidelijke veiligheidsvoorschriften, regels die weerstand oproepen of de introductie van nieuwe maatregelen.

 

3. Dilemma’s

Het uitwisselen van veiligheidsdilemma’s is zeer belangrijk voor je werknemers. Iedere collega heeft zijn eigen lastige situaties waar hij tegenaan loopt. Veiligheid is ook niet altijd zwart-wit. Soms is het grijs en dat blijft lastig. Tips uitwisselen met collega’s onderling is hierdoor essentieel.

 

4. Quiz

Spelelementen blijken over het algemeen te leiden tot meer betrokkenheid en motivatie van collega’s onderling. Ook helpt het in het leren en heeft het een positief effect op de sfeer. Om deze reden is het leuk om regelmatig een veiligheidsquiz in te zetten binnen je organisatie. Zo ‘test’ je op een leuke manier het kennisniveau van collega’s en door een hoog ‘fun’-gehalte, creëer je een gezonde vorm van competitie.

 

5. Brainstormen

Een luchtige manier om met probleemstellingen te werken is brainstormen. Deze werkvorm is speels, intuïtief, leuk, verfrissend en spannend. Een belangrijk aspect is spontaniteit en aanwezig zijn in het moment. Brainstormen is een mooie vorm om in korte tijd verschillende ideeën te generen om een bestaand veiligheidsprobleem of dilemma op te lossen.

Met deze werkvormen zorg je er op een laagdrempelige en leuke manier voor dat wat je collega’s in een eerdere training misschien al hebben geleerd, ze zo goed en bewust mogelijk blijven toepassen.

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Veiligheid

Wij leiden al meer dan 40 jaar mensen op met onze veiligheidstrainingen. Inmiddels is NCOI Veiligheid dé veiligheidsspecialist binnen Salta Group. We doen dat op basis van 3 uitgangspunten:

1. Didactisch innovatief
2. Kwaliteit!
3. Partner in veiligheid

Iedereen na een werkdag weer veilig en gezond naar huis