• Studeren in eigen tempo
  • Jaar gratis toegang tot online theorie
  • Praktijk is echt praktijk

“Wij maken API’s (Active Pharmaceutical Ingredients), dat zijn actieve farmaceutische ingrediënten die op een (bio)chemische wijze worden bereid. Het belang van explosieveiligheid is daarbij heel groot. En ook het algemene veiligheidsbewustzijn van iedereen die bij ons werkt. Daarom hebben we verschillende trainingen ingericht voor iedereen in het bedrijf, van de monteurs en productiemedewerkers tot de mensen op kantoor.”

Aan het woord is Gert Hofs, ATEX-deskundige bij Aspen Oss B.V. en ATEX-docent bij NCOI Techniek & Veiligheid. Hij vertelt hoe ze bij Aspen de ATEX-trainingen voor hun werknemers hebben georganiseerd.

“De monteurs worden uitgebreid opgeleid”, gaat hij verder. “Ze volgen de ATEX Installatie Materieel (EX 003), de ATEX Onderhoud Materieel (EX 004) en de ATEX Testen Materieel (EX 006). Voor de mensen die inspecties uitvoeren hebben we de EX 007 en de EX 008 voor inspecties aan elektrische installaties. En verder hebben we de training ATEX voor Operators en voor de veiligheidskundigen binnen Aspen bieden we de ATEX Onderhoud Explosieveiligheidsdocument/EVD (EX 011) aan. Deze trainingen geeft NCOI Techniek & Veiligheid bij ons. Daarnaast geven we zelf nog een bewustwordingstraining voor iedereen in het bedrijf. Die lijkt op de IECEx, maar is dan specifiek gericht op het werk en de risico’s bij Aspen Oss.”

ATEX niet alleen voor elektromonteurs

“In het verleden waren de ATEX-trainingen vooral gericht op de elektromonteurs. Dat was natuurlijk vooral omdat het algemeen bekend is dat elektrische apparaten vonken kunnen veroorzaken en dat wil je niet hebben in een omgeving waar explosieve gassen en stoffen in de atmosfeer aanwezig (kunnen) zijn. Tegenwoordig is ATEX ook gericht op mechanische oorzaken. Zoals bijvoorbeeld pompen die heet kunnen worden”, aldus Gert.

“De meerwaarde van de samenwerking met NCOI is onder meer dat ze al een groot deel van de trainingen die voor ons belangrijk zijn in huis hebben”, legt hij uit. “Zoals bijvoorbeeld de training ATEX Basisprincipes (Ex 001) Herhaling. Sinds 2017 geef ik zelf ook ATEX-trainingen voor NCOI en ben ik ook betrokken bij de ontwikkeling van het lesmateriaal. Zo hebben we de ATEX Onderhoud Explosieveiligheidsdocument/EVD (EX 011) voor onze medewerkers specifiek af kunnen stemmen op de situatie en omstandigheden bij Aspen.”

Kennis overdragen geeft voldoening

“Overigens geef ik zelf geen NCOI-trainingen bij onze organisatie, maar wel bij andere bedrijven. Zo kom ik ook eens ergens anders en dat is leuk voor de afwisseling en ook heel leerzaam, want zo zie je ook eens hoe het er bij andere bedrijven aan toegaat. En ook het overdragen van kennis geeft veel voldoening.”

“Zo zit ik ook in de ATEX 153 werkgroep van de NEN”, voegt Gert nog toe. De richtlijn ATEX 153 (voorheen ATEX 137) beschrijft de veiligheidseisen die werkgevers of eigenaren van ATEX-installaties verplicht moeten treffen zodat medewerkers veilig en gezond kunnen werken in omgevingen met explosiegevaar. “In de vergaderingen van deze werkgroep komen alle actuele onderwerpen op dit gebied aan bod. En zo ben ik indirect ook betrokken bij veranderingen die in de normen en richtlijnen worden doorgevoerd”, aldus de ATEX-expert.

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Techniek & Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Techniek & Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Techniek & Veiligheid

NCOI Techniek & Veiligheid is de grootste opleider van technisch werkend Nederland. Met een compleet aanbod aan opleidingen en cursussen binnen Techniek en Veiligheid. Dit aanbod bestaat uit erkende praktijkgerichte opleidingen en cursussen over de volle breedte, waaronder VCA, ATEX, SOG, NEN, MVK en HVK. Daarnaast kunt u erkende MBO- en HBO-opleidingen volgen bij NCOI Techniek & Veiligheid. Allemaal gericht op de praktijk en gegeven door de beste docenten.

Iedereen na een werkdag weer veilig en gezond naar huis