• Studeren in eigen tempo
  • Jaar gratis toegang tot online theorie
  • Praktijk is echt praktijk

Waarom is ATEX zo belangrijk? Een goed voorbeeld hiervan is een gasexplosie op 3 juni 2014 bij Shell Chemie in Moerdijk. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid had Shell Nederland er niet voor gezorgd dat alle medewerkers continu alert zijn op de veiligheidsrisico’s die volgen uit wijzigingen aan installaties, processen en procedures. Ook waren risicoanalyses onvoldoende uitgevoerd.

Bij een explosie in een zeecontainer op 2 december 2019 kwam een medewerker van de Twentsche Kabelfabriek in Lochem om het leven. Hier was sprake van gebrek aan kennis van de risico’s. Er ontstond een gasexplosie door het gebruik van een lichtschakelaar die niet aan de ATEX-normen voldeed. Een vonk zorgde hier voor de ontsteking.

Een voorbeeld van een fout in het ontwerp is de explosie aan boord van de binnenvaarttanker Stolt Rom op 27 juni 2006. Die was het gevolg van oververhitting omdat er een vat met koelvloeistof leegliep. Als daar in de ontwerpfase een niveaumeter had gezeten was er een melding gekomen dat de koelvloeistof niet meer voor koeling kon zorgen. Bij de doorvoer hadden ze ook nog een temperatuurmeter kunnen plaatsen die een signaal had kunnen afgeven op het moment dat de temperatuur te hoog werd.

Als de kennis uit de ATEX Basismodule en ontwerpmodule up-to-date zouden zijn geweest en er ook naar gehandeld was, zouden deze explosies waarschijnlijk niet zijn gebeurd.

Stofexplosie

​In december 2019 ontstond bij chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum in de provincie Groningen een stofexplosie. Een zogenoemde ‘blazer’ in categorie 5. Dit is de zwaarste categorie, waarbij de stofwolk vele honderden meters omhoogkomt. De blazer ging gepaard met een steekvlam. Er vielen gelukkig geen gewonden. In Nederland komen wekelijks stofexplosies voor. Die zijn meestal zo klein dat de schade wel meevalt. Maar volgens verzekeraar Interpolis vallen er ook zo’n twintig keer per jaar gewonden bij stofexplosies in bedrijven.

ATEX-richtlijnen

Dit alles toont aan waarom een goede toepassing van de ATEX-richtlijnen belangrijk is. En dus ook het belang van ATEX-opleidingen. Elke module is van belang: 001 voor algemene basiskennis van de richtlijnen, 002 voor zonering, 003 voor installatie, 004 voor onderhoud, 005 voor reparatie, 007 en 008 voor inspectie en niet in de laatste plaats ontwerpen (009). Want daar begint het uiteindelijk allemaal mee.

Vooral in branches als de chemie, de verfindustrie, de papierindustrie, de voedingsmiddelenindustrie en de houtverwerkende industrie hebben organisaties en bedrijven te maken met explosiegevaar. Daar moeten werknemers zoals operators van installaties en machines, installateurs, onderhoudsmonteurs en logistiek medewerkers die betrokken zijn bij het primaire proces van het bedrijf, in ieder geval kunnen werken volgens de ATEX-normeringen.

Een complete lijst met onze ATEX-trainingen vind je hier.

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Veiligheid

Wij leiden al meer dan 40 jaar mensen op met onze veiligheidstrainingen. Inmiddels is NCOI Veiligheid dé veiligheidsspecialist binnen Salta Group. We doen dat op basis van 3 uitgangspunten:

1. Didactisch innovatief
2. Kwaliteit!
3. Partner in veiligheid

Iedereen na een werkdag weer veilig en gezond naar huis

Arbo coördinator
Arbo coördinator

Wil je de juiste maatregelen nemen om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers? Werk je als arbocoördinator of word je binnenkort verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden binnen je organisatie? Kies dan voor deze training.

Preventiemedewerker
Preventiemedewerker

Als preventiemedewerker draag je bij aan de dagelijkse veiligheid en gezondheid binnen jouw organisatie. Tijdens deze training leer je hoe je je inzet voor goede arbeidsomstandigheden binnen je bedrijf en ontwikkel je je tot een deskundige en effectieve preventiemedewerker.

Inleiding Arbowet
Inleiding Arbowet

In deze training ga kennis maken met de Arbowet, hoe je om gaat met een kaderwet, welke bepaling voor jouw organisatie van belang zijn en de rol van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Daarnaast leer je dat de wetgeving meer omvat dan de Arbowet, zo zijn het Arbobesluit, de Arbocatalogie en Arboregeling ook belangrijk voor jouw organisatie!

Preventiemedewerker (e-learning)
Preventiemedewerker (e-learning)

Na het volgen van deze e-learning ben je in staat om de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen en de maatregelen die daaruit voortvloeien direct in gang te zetten. Tijdens de training oefen je ook met het toepassen van de Arbowet en het effectief communiceren met andere belanghebbenden in het werkveld.

Arbo coördinator (e-learning)
Arbo coördinator (e-learning)

Werk je als arbocoördinator of word je binnenkort verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden binnen je organisatie? Kies dan voor deze E-Learning

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow