• Studeren in eigen tempo
  • Jaar gratis toegang tot online theorie
  • Praktijk is echt praktijk

In het eerste coronajaar, 2020, zijn meer woningbranden gemeld dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van de bond voor verzekeraars. Die stijging is bijzonder, omdat het aantal branden de afgelopen jaren juist daalde. Het vele thuiswerken lijkt tot een toename van het aantal woningbranden te hebben geleid. Dat er aan thuiswerken naast de vele voordelen ook nadelen zitten, is wel bekend. Maar dat het thuiswerken ook tot meer woningbranden leidt, is nieuw.

Daar komt nog bij dat we steeds meer elektrische toestellen in onze woning hebben, waaronder oplaadbare apparaten. Bij die laatste is het belangrijk dat je deugdelijke opladers gebruikt, die niet oververhit raken. Het is ook verstandig om ze niet onnodig in het stopcontact te laten zitten. Zeker als je niet in de buurt bent of ’s nachts als je slaapt.

Stekkerdozen

Omdat we steeds meer elektrische toestellen in onze woning hebben zijn alle stopcontacten snel in gebruik. Stekkerdozen zijn dan een handige uitkomst. Maar als je geen deugdelijke goedgekeurde stekkerdozen gebruikt of ze niet op de juiste manier gebruikt, is dat niet zonder gevaar. Er is dan zeker een risico op kortsluiting en brand. Houd je dus aan de volgende regels:

  • Sluit grote stroomverbruikers als fonduestellen, friteuses, magnetronovens en elektrische verwarmingstoestellen bij voorkeur rechtstreeks aan op een stopcontact in plaats van op een stekkerdoos.
  • Rol kabelhaspels helemaal af. Het nog opgerolde snoer in de haspel kan warm worden waardoor het plastic isolatiemateriaal rond de kabel kan smelten en kortsluiting veroorzaakt.
  • Koppel geen verschillende verlengsnoeren en stekkerdozen aan elkaar.
  • Het gebruik van T-stekkers is verboden. Vervang ze door CE-gemarkeerde stekkerdozen.
  • Op een stekkerdoos of verlengkabel staat de toegestane wattage. Blijf daar steeds ruim onder met de wattage van je toestellen. Zo zorg je ervoor dat ze niet overbelast geraken.

Rookmelders

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Brandweer Nederland denkt dat die verplichting een stap in de goede richting is en kan helpen om branden in een vroeg stadium te ontdekken. Goede rookmelders in het hele huis alarmeren je snel. Daarmee kun je jezelf snel in veiligheid brengen en brandschade aan je huis en eigendommen beperken of zelfs voorkomen. Maar dit betekent volgens de organisatie wel dat rookmelders moeten werken en op de goede plaats moeten hangen. Daar zou nog lang niet overal sprake van zijn.

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Veiligheid

Wij leiden al meer dan 40 jaar mensen op met onze veiligheidstrainingen. Inmiddels is NCOI Veiligheid dé veiligheidsspecialist binnen Salta Group. We doen dat op basis van 3 uitgangspunten:

1. Didactisch innovatief
2. Kwaliteit!
3. Partner in veiligheid

Iedereen na een werkdag weer veilig en gezond naar huis