• Studeren in eigen tempo
  • Jaar gratis toegang tot online theorie
  • Praktijk is echt praktijk

Voor elke werkgever is de RI&E (Risico-Inventarisatie & -Evaluatie verplicht. Om ervoor te zorgen dat deze RI&E en het plan van aanpak (PVA) dat daarbij hoort, niet ergens in een la verdwijnen en er niets mee gebeurt, kan een werkgever een of meer preventiemedewerkers aanstellen. Een preventiemedewerker ondersteunt de werkgever bij de zorg voor de dagelijkse veiligheid en gezondheid en kent de arbeidsrisico’s van de organisatie. Johan Kerp is projectcoördinator Facilitaire Zaken en preventiemedewerker bij NCOI. We vroegen hem wat zijn rol als preventiemedewerker in een grote organisatie inhoudt.

Ik denk dat deze rol per bedrijf anders wordt ingevuld. Bij NCOI is de preventiemedewerker samen met HR verantwoordelijk voor het uitvoeren van het PVA vanuit de RI&E. HR pakt de HR-gerelateerde zaken op, de preventiemedewerker de rest”, vertelt Johan. “Omdat het bij NCOI vaak ook facilitaire vraagstukken zijn, is het handig dat de preventiemedewerker ook de facilitair coördinator is. Dit sluit goed op elkaar aan. De preventiemedewerker is bij NCOI geen veiligheidskundige. Inmiddels heb ik een hoop ervaring opgebouwd, maar bij specifieke of bijzondere verhalen huren we externe expertise in. In een kantoorsituatie als bij ons kan dat goed op deze manier. Bij een productielocatie zijn de risico’s van een heel andere orde en is ook meer kennis nodig. Een kantooromgeving heeft maar een kleine overlapping met het hele scala aan werkzaamheden en kennis waar een preventiemedewerker mee te maken krijgt.”

Wat maakt NCOI uniek voor jou als preventiemedewerker/coördinator Facilitaire Zaken?

“NCOI neemt alles omtrent arbo serieus. Ik hoef geen politieke spelletjes te spelen om dingen voor elkaar te krijgen en mijn mening telt mee. Of dit NCOI uniek maakt weet ik niet, ik hoop het niet, maar het is wel erg fijn.”

Met welke risico’s houd je rekening?

“Medewerkers van NCOI lopen minder risico dan die van een productiebedrijf, maar toch moet je erover nadenken. Zitten wordt het nieuwe roken genoemd bijvoorbeeld. Daarom heeft het overgrote deel van NCOI zit/sta-werkplekken en degelijke bureaustoelen. Maar denk ook aan genoeg luchtverversing en persoonlijke ruimte op een verdieping. Als ik soms zie hoe werkplekken in andere bedrijven erbij staan, vind ik dat best schokkend. De klachten die je kunt oplopen als zoiets simpels als het bureau niet op hoogte gesteld kan worden, kunnen zeer vervelend en langdurig zijn.”

Wat is de grootste uitdaging voor jou in je rol als preventiemedewerker/coördinator Facilitaire Zaken?

“Het tevreden houden van 1.200 mensen. Dat is zo goed als onmogelijk, omdat de diversiteit te groot is om iedereen tevreden te houden. Iedereen heeft andere maatstaven en persoonlijke voorkeuren. Ik probeer daarom de collega’s uit te leggen waarom dingen zijn zoals ze zijn, begrip creëren is op zo’n moment het enige wat ik kan doen. Communicatie is dus heel belangrijk in de functie van preventiemedewerker.”

Wat doe je of met wie overleg je op het moment dat je in jouw rol ergens tegenaan loopt?

Ik ben binnen NCOI nog nooit ergens tegenaan gelopen. Maar mocht dit wel gebeuren, dan weet ik dat ik kan aankloppen bij de OR, mijn leidinggevende, directrice HR of externe leveranciers.”

Heeft COVID-19 impact op jouw rol als preventiemedewerker gehad?

“Vanuit mijn verschillende rollen is het soms wat lastig te bepalen welke onderwerpen bij welke rol horen. Binnen NCOI zijn wij met de gehele afdeling facilitair bezig geweest met COVID-19. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen en samen met HR is er een definitief coronaplan gemaakt. Dat is uitgerold binnen NCOI. Deze klus was groter dan ik vooraf had gedacht, maar ik denk dat NCOI er alles aan heeft gedaan om de medewerkers te voorzien van een veilige werkomgeving.”

Volgens rapporten van de inspectie zijn er veel organisaties die geen preventiemedewerker hebben. Wat vind je daarvan?

“Een preventiemedewerker is er volgens mij om ervoor te zorgen dat organisaties een RI&E en een veilige werkomgeving voor de medewerkers realiseren. Als een organisatie dit perfect organiseert en heeft beschreven hoe dit te handhaven, is het afdoende. Dit doet een preventiemedewerker namelijk ook. Ik denk alleen dat dit uiteindelijk een ondergeschoven kindje gaat worden, terwijl dit zo belangrijk is. Met het aanstellen van een preventiemedewerker zorg je dat je altijd een stok achter de deur hebt.”

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Veiligheid

Wij leiden al meer dan 40 jaar mensen op met onze veiligheidstrainingen. Inmiddels is NCOI Veiligheid dé veiligheidsspecialist binnen Salta Group. We doen dat op basis van 3 uitgangspunten:

1. Didactisch innovatief
2. Kwaliteit!
3. Partner in veiligheid

Iedereen na een werkdag weer veilig en gezond naar huis