• Studeren in eigen tempo
  • Jaar gratis toegang tot online theorie
  • Praktijk is echt praktijk

Sven Tump: “Met veilige vrijdag willen we dat op een positieve manier doen.”

Hoewel veiligheid op het werk al heel lang op de agenda staat bij de politiek, c.q. de overheid, en het bedrijfsleven, stijgt het aantal ongevalsmeldingen nog steeds. Dat blijkt wel uit het jaarverslag 2019 van de Inspectie SZW: het aantal meldingen over ernstige arbeidsongevallen in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink gestegen. In 2019 ontving de Inspectie SZW in totaal 4.474 meldingen van arbeidsongevallen. Dat is vier procent meer dan in 2018 en ruim 22 procent meer dan in 2015, toen 3.651 meldingen van ernstige ongevallen binnenkwamen.

Dat is een zorgelijke ontwikkeling volgens Sven Tump, directeur van NCOI Techniek & Veiligheid. Hij vertelt waarom veiligheid voor de BV Nederland zo belangrijk is en wat de rol van de opleider in veiligheid daarin is. “Ik vind het ten eerste belangrijk dat je je als organisatie, management en collega’s maximaal inspant om iedereen die ’s morgens aan het werk gaat aan het einde van de werkdag ook weer gezond thuis te krijgen. Zowel op korte termijn door het voorkomen van ongevallen, maar ook op de lange termijn. Daarbij kun je denken aan recente kwesties, waarbij chroom-6 werd gevonden in verftoepassingen. Dan gaat het om arbeidsomstandigheden die zich niet meteen openbaren als risicovol, maar dat 20 of 30 jaar later wel blijken te zijn.”

Voorkomen is uiteindelijk voordeliger
“Financieel is het ook beter voor een organisatie om ervoor te zorgen dat iedereen gezond blijft”, legt hij verder uit. “Incidenten waarbij mensen gewond raken of erger kosten vele malen meer dan de investering om deze incidenten te voorkomen. Dat zie je ook terug in het jaarverslag van SZW. Ook al lijkt die investering best fors. Het kost tijd en geld, want je moet mensen trainen en opleiden. Je moet gedrag veranderen en dat is niet eenvoudig. Maar een ongeval kost zo veel meer. Nog even los van reputatieschade. En die investering is juist goed voor je reputatie. Als je bewust bezig bent met de veiligheid en gezondheid van je medewerkers en dat uitdraagt in bijvoorbeeld je wervingscampagnes, dan komen mensen ook graag bij jou werken.”

Over de rol van NCOI Techniek & Veiligheid is Sven Tump duidelijk: “Onze rol in veiligheid is mensen kennis, vaardigheden en gedrag bijbrengen die situaties en omstandigheden waarin mensen werken veiliger maken. Op zowel korte als lange termijn. En juist omdat je ziet dat 38% van de klachten aan de Arbowet zijn gerelateerd, hebben wij die wet ook in heel veel trainingen en opleidingen verwerkt en soms ook als uitgangspunt genomen.”

“Maar we willen meer bieden door een gedragsverandering te bewerkstelligen in de bouw, de industrie of welke andere branche dan ook”, gaat hij verder. “Het arbostelsel legt een inspanningsverplichting op om te zorgen dat alle risico’s voor werknemers (zo veel als mogelijk) worden weggenomen. En trainen vormt een wezenlijk deel van deze inspanning. Het is niet de oplossing voor alles, maar het is wel een deel van de oplossing. En dat deel van de oplossing voelen wij echt als onze verantwoordelijkheid.”

Niet marchanderen met veiligheid
“Ik vind het bijvoorbeeld bizar om tijdens deze COVID-19-crisis te zien in wat voor omstandigheden arbeidsmigranten in de tuinbouw en de vleesindustrie werken en leven. Dat moeten we om 1001 redenen niet willen. Veiligheid gaat over mensen en over gelijkheid van mensen. Niet alleen de veiligheid van jezelf, maar ook van je collega’s. Je wilt zelf met respect behandeld worden dan moet je dat ook teruggeven aan je collega’s en je medewerkers. Daar kun je niet mee marchanderen.”

“Daar gaan we hard voor vanuit ons hart. Want zo zitten we daarin. Patronen doorbreken, anders kom je niet uit die stijgende grafieken. Ik heb niet de illusie dat we ook echt naar nul kunnen, maar we moeten wel die ambitie hebben. Veilige vrijdag is een manier om dit onderwerp continu onder de aandacht te blijven brengen. Dat is nodig want veiligheid is geen core business voor bedrijven, ze moeten het erbij doen. Dus we moeten er aandacht voor blijven vragen.”

Veiligheidsbewustzijn van werkvloer tot management
“Met veilige vrijdag willen we dat op een positieve manier doen”, besluit Sven zijn verhaal. “Veiligheid voorop, denk aan het eind van de week eens na over hoe het is gegaan en hoe je wilt dat het volgende week gaat. Zoek het heel dicht bij jezelf, want daar heb je de meeste invloed op. Dus we willen het heel dicht bij de mensen brengen. Niet alleen de veiligheidskundigen, maar bij alle mensen in alle lagen van een bedrijf. Van de werkvloer tot het management.”

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Veiligheid

Wij leiden al meer dan 40 jaar mensen op met onze veiligheidstrainingen. Inmiddels is NCOI Veiligheid dé veiligheidsspecialist binnen Salta Group. We doen dat op basis van 3 uitgangspunten:

1. Didactisch innovatief
2. Kwaliteit!
3. Partner in veiligheid

Iedereen na een werkdag weer veilig en gezond naar huis