• Studeren in eigen tempo
  • Jaar gratis toegang tot online theorie
  • Praktijk is echt praktijk

Werkgevers zijn op grond van de Arbowet verplicht om werknemers te beschermen tegen explosiegevaar. Daarvoor moeten ze voldoen aan de Europese richtlijnen voor explosiegevaar, ofwel ATEX 153. ATEX staat voor de Franse term atmosphères explosibles. Zo’n explosieve atmosfeer ontstaat door een mengsel van lucht en een brandbaar materiaal in de vorm van gas, damp, nevel of stof. Als er genoeg van zo’n materiaal in de lucht zit kan een vonkje afkomstig van gereedschap of elektriciteit al een explosie veroorzaken.

Vooral in branches als de chemie, de verfindustrie, de papierindustrie, de voedingsmiddelenindustrie en de houtverwerkende industrie hebben organisaties en bedrijven te maken met explosiegevaar. Daar moeten werknemers zoals operators van installaties en machines, installateurs, onderhoudsmonteurs en logistiek medewerkers, die betrokken zijn bij het primaire proces van het bedrijf, in ieder geval kunnen werken volgens de ATEX-normeringen.

Volgens de ATEX bedrijfsrichtlijn 1999/92/EG (ook bekend als ATEX 153) moeten werkgevers de risico’s voor de werknemers vastleggen in een veiligheidsrisicodocument dat bestaat uit:

  • Een nadere risicoanalyse
  • Een gevarenzone-indeling
  • Passende technische en organisatorische maatregelen
  • Voorlichting aan de werknemers

Een belangrijk onderdeel van ATEX 153 is de zonering. Dat is een risico-inventarisatie met een vaststelling van explosiegevaarlijke zones. Het gaat daarbij om 6 zones aflopend van veel risico naar heel beperkt risico. Leveranciers van apparatuur die binnen de explosiegevaarlijke zones wordt gebruikt, moeten voldoen aan de regels in de ATEX 114 richtlijn.

Een complete lijst met onze ATEX-trainingen vind je hier.

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Veiligheid

Wij leiden al meer dan 40 jaar mensen op met onze veiligheidstrainingen. Inmiddels is NCOI Veiligheid dé veiligheidsspecialist binnen Salta Group. We doen dat op basis van 3 uitgangspunten:

1. Didactisch innovatief
2. Kwaliteit!
3. Partner in veiligheid

Iedereen na een werkdag weer veilig en gezond naar huis

Arbo coördinator
Arbo coördinator

Wil je de juiste maatregelen nemen om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers? Werk je als arbocoördinator of word je binnenkort verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden binnen je organisatie? Kies dan voor deze training.

Preventiemedewerker
Preventiemedewerker

Als preventiemedewerker draag je bij aan de dagelijkse veiligheid en gezondheid binnen jouw organisatie. Tijdens deze training leer je hoe je je inzet voor goede arbeidsomstandigheden binnen je bedrijf en ontwikkel je je tot een deskundige en effectieve preventiemedewerker.

Inleiding Arbowet
Inleiding Arbowet

In deze training ga kennis maken met de Arbowet, hoe je om gaat met een kaderwet, welke bepaling voor jouw organisatie van belang zijn en de rol van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Daarnaast leer je dat de wetgeving meer omvat dan de Arbowet, zo zijn het Arbobesluit, de Arbocatalogie en Arboregeling ook belangrijk voor jouw organisatie!

Preventiemedewerker (e-learning)
Preventiemedewerker (e-learning)

Na het volgen van deze e-learning ben je in staat om de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen en de maatregelen die daaruit voortvloeien direct in gang te zetten. Tijdens de training oefen je ook met het toepassen van de Arbowet en het effectief communiceren met andere belanghebbenden in het werkveld.

Arbo coördinator (e-learning)
Arbo coördinator (e-learning)

Werk je als arbocoördinator of word je binnenkort verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden binnen je organisatie? Kies dan voor deze E-Learning

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow