• Studeren in eigen tempo
  • Jaar gratis toegang tot online theorie
  • Praktijk is echt praktijk

Als je in een explosiegevaarlijke omgeving werkt, bijvoorbeeld in de chemie, voedselindustrie, verfindustrie of een andere branche met explosiegevaar, is het van groot belang dat je vakbekwaam bent. Die vakbekwaamheid kun je opdoen met verschillende ATEX-trainingen. Maar welke ATEX-training(en) heb jij nodig in jouw functie?

Na het volgen van de training ATEX Basisprincipes (EX 001) voldoe je aan wettelijke Arbo- en ATEX 153 (voorheen 137) -basiseisen. Daarnaast voldoe je aan de internationale eind- en toetstermen van IECEx 05 Unit Ex 000 en IECEx 05 Unit EX 001. Je legt ook een stevige basis voor een vervolgopleiding en kunt zo verder met verschillende specialisatiemodules.

 

Mechanisch

Ben je werkvoorbereider of engineer bij een bedrijf waar gas- en/of stofexplosiegevaar is? Dan moet je voldoen aan de ATEX-richtlijn. Met de training ATEX Mechanisch voor Engineers leer je alles over wetgeving en normen. Je leert onder andere risico’s identificeren, explosiegevaar herkennen en verantwoordelijkheden inschatten. De training ATEX Mechanisch voor Monteurs en Installateurs behandelt deze onderwerpen ook, maar is dan speciaal gericht op monteurs en installateurs.

 

Zonering

Ben je veiligheidskundige of anderszins verantwoordelijk voor het indelen van explosiegevaarlijk gebied in gevarenzones? Dan is de ATEX Zonering/Classificatie (EX002) een perfecte training. Je leert explosiegevaarlijke gebieden in te delen in verschillende gevarenzones op basis van EN-IEC 60079-10-1 en -2 en de NPR 7910-1 en -2.

 

Beheer EVD

Beheer en actualiseer je binnen jouw bedrijf een explosieveiligheidsdocument (EVD)? En heb je ATEX Basisprincipes (EX 001) afgerond? Dan ben je klaar voor de specialisatie ATEX Onderhoud Explosieveiligheidsdocument/EVD (EX 011). Haal je het examen, dan kun je weer drie jaar gecertificeerd werken.

 

Installeren, testen en inspecteren

Installeer jij elektrische installaties in of gerelateerd aan explosieve omgevingen? Dan is deze vervolgmodule ATEX Installatie & Testen Materieel (EX 003/006) onmisbaar. Deze training richt zich op installatie van materieel. Je leert naast het installeren ook het testen van elektrische installaties. Deze training is gebaseerd op de Ex-installatienorm EN-IEC 60079-14. De training ATEX Installatie & Onderhoud Materieel (Ex 003/004) is een soortgelijke training, maar dan gericht op installatie en onderhoud van explosieveilige materialen en bedradingssystemen. Voor monteurs, elektrotechnici, inspecteurs en controleurs die visuele, nauwkeurige en gedetailleerde inspecties aan elektrische installaties in explosieve atmosferen uitvoeren hebben we de training ATEX Inspecties Materieel (EX 007/008). Deze training is gebaseerd op de Ex-installatienorm EN-IEC 60079-17.

 

Audits uitvoeren

Beoordeel je als auditor gebieden die explosiegevaarlijk zijn of daaraan gerelateerd? Dan is de specialisatie ATEX-EX 010 Uitvoeren Audits essentieel. Deze training volgt op de trainingen ATEX Basisprincipes (EX 001), ATEX 002 Classificatie Zonering en ATEX Engineering Principles (EX 009). Na deze training voldoe je aan de internationale eind- en toetstermen van IECEx 05 én aan de internationale eind- en toetstermen van IECEx 05 Unit Ex 010. Je kunt audits doen in explosiegevaarlijke gebieden en beoordelen of een installatie voldoet aan de normen voor explosieveiligheid.

Een complete lijst met onze ATEX-trainingen vind je hier.

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Veiligheid

Wij leiden al meer dan 40 jaar mensen op met onze veiligheidstrainingen. Inmiddels is NCOI Veiligheid dé veiligheidsspecialist binnen Salta Group. We doen dat op basis van 3 uitgangspunten:

1. Didactisch innovatief
2. Kwaliteit!
3. Partner in veiligheid

Iedereen na een werkdag weer veilig en gezond naar huis