• Studeren in eigen tempo
  • Jaar gratis toegang tot online theorie
  • Praktijk is echt praktijk

VCA

Wat betekent VCA?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. De checklist is een vragenlijst uitgewerkt als doorlichtings- en screeningsysteem. De “aannemers” zijn bedrijven die voor en bij anderen (de opdrachtgevers) werkzaamheden verrichten.

Wanneer moet ik een VOL-VCA-diploma hebben?

U moet een VOL-VCA-diploma hebben als u risicovol werk doet of in een risicovolle omgeving werkt en a) operationeel leidinggevende bent of b) zzp'er bent die als onderaannemer (volgens een resultaatverplichting) werkt.

Wanneer moet ik een B-VCA-diploma hebben?

U moet een B-VCA-diploma hebben als u risicovol werk doet of in een risicovolle omgeving werkt. Bent u operationeel leidinggevende? Dan moet u geen B-VCA, maar VOL-VCA hebben. Dit laatste geldt ook voor zzp'ers die als onderaannemer werken (volgens een resultaatverplichting).

Moet ik als stagiair of tijdelijke medewerker ook een VCA-diploma halen?

Een VCA-diploma is wettelijk niet verplicht maar wel verstandig om te behalen. Ook kan een VCA-diploma vanuit een werkgever verplicht worden gesteld voor het personeel. Dit geldt niet alleen voor eigen personeel en personeel van onderaannemers, maar ook voor ZZP’ers, tijdelijke krachten en stagiaires.

Kan ik een gratis VCA-proefexamen doen?

In het lesmateriaal zijn veel oefenvragen opgenomen, zodat u zich goed kunt voorbereiden op het VCA-examen (B-VCA en VOL-VCA). Als afsluiting van uw zelfstudie of opleiding is het goed om een beeld te krijgen hoe de examenvragen eruit zien. Bekijk daarom gratis een VCA-proefexamen. Er is één proefexamen voor Basis, VOL.

Waar kan ik meer proefexamens oefenen?

In het lesmateriaal is een code voor een online proefexamen opgenomen. U kunt op www.vca-proefexamens.nl tegen een kleine vergoeding meer oefenexamens maken en uw kans op een goed resultaat bij het echte VCA-examen aanzienlijk verhogen. U kunt daar kiezen voor proefexamen B-VCA en VOL-VCA. Via trainingen oefent u met honderden VCA-vragen. Na alle trainingen op VCA-proefexamens krijgt u advies of tips om de hoogste score op uw examen VCA te behalen.

Ik kan niet bij het examen aanwezig zijn. Wat nu?

Verplaatsen van een VCA-examen is tot 8 dagen voor het examen kosteloos mogelijk. Daarna moet u het volledige examengeld betalen.

Wanneer bent u geslaagd voor het officiële VCA-examen?

Bij de VCA kunt u maximaal 100 punten per vraag behalen.
  • U bent voor het B-VCA examen geslaagd als u minimaal 2.580 van de 4.000 punten (64,5%) hebt behaald;
  • U bent voor het VOL-VCA examen geslaagd als u minimaal 4.515 van de 7.000 punten (64,5%) hebt behaald.

Hoe lang duurt het voor ik mijn uitslag en/of diploma ontvang?

De uitslag van uw VCA- examen vindt u uiterlijk na 3 werkdagen terug via het VCA Centraal Diploma Register (CDR). Als u examen doet voor VCA, ontvangt u de uitslag (en het eventuele diploma) binnen 1 week. Bij overige examens ontvangt u de uitslag in elk geval binnen 6 weken. Van de overige examens volgt uw diploma, indien u aan alle voorwaarden voldoet, altijd circa 4 weken na de uitslag.

Ik ben mijn diploma kwijt. Waar kan ik een nieuw exemplaar krijgen?

Als u het VCA-diploma hebt behaald en hij nog steeds geldig is, dan staan uw diplomagegevens geregistreerd in het VCA Centraal Diploma Register (CDR). Als uw diplomagegevens daarin staan, dan is dat het officiële bewijs dat u het VCA-diploma hebt behaald en dat die geldig is. Het is niet noodzakelijk dat u een papieren VCA-diploma in uw bezit hebt. Het Centraal Diploma Register is leidend.

Ik ben mijn VCA-pas kwijt. Waar kan ik een nieuw exemplaar krijgen?

Pasjes worden uitgegeven door sommige VCA-examencentra, de organisaties die VCA-examens organiseren. Deze verstrekken zij dan extra naast het officiële diploma en de registratie in het VCA Centraal Diploma Register. Als u uw pasje kwijt bent, kunt u voor informatie daarover contact opnemen met het VCA-examencentrum dat uw examen heeft afgenomen.   Contactgegevens Koninklijke PBNA B.V., Zwijndrecht: Telefoonnummer: 078 625 3889

Ik heb moeite met het lezen van de vragen in het examen. Is hier een oplossing voor?

Voor basisveiligheid is het mogelijk voorleesexamen te doen. U kunt de tekst van de vragen en antwoorden laten voorlezen door de computer. Voor VOL en VIL is dit niet mogelijk. Van leidinggevenden wordt een goede leesvaardigheid verwacht. Zij moeten ook veiligheidsinstructies goed kunnen lezen en begrijpen.

Hoe ziet het voorleesexamen Basisveiligheid VCA (B-VCA) eruit?

Kandidaten die moeite hebben met lezen of dyslectisch zijn, kunnen meedoen aan een voorleesexamen Basisveiligheid VCA (B-VCA). Het voorleesexamen Basisveiligheid VCA wordt via de computer afgenomen. Kandidaten krijgen voordat zij het examen gaan maken een set oordopjes. Vervolgens worden de vragen en antwoordmogelijkheden in een rustig tempo door de computer voorgelezen. De kandidaat voert zelf de antwoorden in op de computer. Het is een regulier examen van 40 meerkeuzevragen. Het examen duurt maximaal 1 uur. Een kandidaat is geslaagd wanneer hij minimaal 28 vragen goed beantwoord heeft. Het VCA-voorleesexamen is niet aangepast, maar de wijze van examineren is makkelijker voor de kandidaat.

Hoe internationaal is VCA?

In veel landen wordt een vergelijkbaar systeem als de VCA gehanteerd of ontwikkeld. Alleen België heeft een volledig equivalent systeem met bijbehorende structuur. België, Duitsland en Nederland erkennen elkaars systemen al. Ook Oostenrijk en Zwitserland hebben een systeem dat (in iets mindere mate) vergelijkbaar is met de VCA. De SSVV en CCVD-VCA willen een actieve rol spelen in het realiseren van een Europees VCA-certificatiesysteem.

NEN-norm

ATEX

Overig

 

Staat uw vraag er niet bij? Vul dan hieronder uw vraag in

Contactformulier

Om je beter te kunnen adviseren tijdens de oriëntatie op jouw training kunnen we telefonisch en per e-mail contact met je opnemen.

beveiligd met reCAPTCHA. Privacy - Voorwaarden

Incompany

Al onze cursussen kunnen we ook incompany binnen uw organisatie uitvoeren. Op een tijd en locatie die u het beste uitkomt.

Locaties door heel Nederland

NCOI Techniek & Veiligheid is in heel Nederland actief en biedt cursussen aan op 22 plaatsen.

E-learning

Veel programma’s van NCOI Techniek & Veiligheid bieden we ook aan in e-Learning. Zo kunt u het programma volgen waar en wanneer u maar wilt.

Over NCOI Techniek & Veiligheid

NCOI Techniek & Veiligheid is de grootste opleider van technisch werkend Nederland. Met een compleet aanbod aan opleidingen en cursussen binnen Techniek en Veiligheid. Dit aanbod bestaat uit erkende praktijkgerichte opleidingen en cursussen over de volle breedte, waaronder VCA, ATEX, SOG, NEN, MVK en HVK. Daarnaast kunt u erkende MBO- en HBO-opleidingen volgen bij NCOI Techniek & Veiligheid. Allemaal gericht op de praktijk en gegeven door de beste docenten.

Hoe ziet uw lesdag eruit?